Kako se rešiti vlage u automobilu? - Automarket centar

Kako se rešiti vlage u automobilu?

Kako se resiti vlage u automobilu?

Svima nam je poznato koliko vlaga u automobilu ume da smeta. Zamagljeni prozori smanjuju vidljivost i povećavaju rizik od sudara. To nam je svima jasno. Ali, da li ste se zapitali odakle ta vlaga dolazi i kako da je se otarasite?

Kada je napolju hladno i vlažno, vetrobran se brzo zamagli jer topao vazduh sadrži više vlage od hladnog vazduha. Takođe, vlaga koju ste uneli preko odeće i obuće u toku noći kondenzuje se na prozore. Kao što vidite ovaj problem se može javiti iz više razloga. Međutim, jednom kada vlaga uđe u vozilo ne može tek tako da nestane.

Kako se rešiti vlage u automobilu?

Nudimo Vam nekoliko uzroka ovog problema. Ukoliko ne znate odakle vlaga u Vašem automobilu dolazi, proverite dole navedene potencijalne uzroke i otklonite ih.

Filter kabine

Često zanemarimo činjenicu da upravo prljav filter može biti uzrok magljenja stakla. Često je pun prašine, lišća i sl. pa protok vazduha nije dovoljan da izbaci vlagu iz unutrašnjosti.

Motorski prostor

Opalo lišće često se sakuplja u prostoru tik ispod vetrobrana i može da zapuši odvode. Kako se odvodi nalaze na ulazu ventilacije, ukoliko su zapušeni sprečavaju izbacivanje vlaga iz auta.

Zapušena ventilacija

Ovde mislimo na ventilaciju koja se nalazi na zadnjem delu vozila i koja može biti zapušena raznim sitnicama, pa proverite i to.

Odvodi vode

Oni se nalaze na vratima (u donjoj zoni vrata). Potrebno ih je s vremena na vreme očistiti kako bi izašla voda koja se sliva niz staklo Vašeg vozila. To takođe može izazvati pojavu vlage u Vašem vozilu, pa se potrudite da otklonite ovaj uzrok.

Patosnice

Kada je napolju sneg i led, najviše vlage unosimo upravo mi preko obuće. Tu Vam mogu pomoći gumene patosnice. Ukoliko je problem već uzeo maha, mogu Vam pomoći i novine koje ćete postaviti ispod patosnica kako bi upile višak vlage.

Kederi – guma oko vrata

Obavezno redovno održavajte kedere oko prozora i vrata. Ukoliko su oni oštećeni voda će lako ući u kabinu Vašeg automobila. Ovaj potencijalni uzrok možete eliminisati tako što ćete kedere mazati balzamom za gumu.

Šta ukoliko se već pojavila buđ u automobilu?

Može se desiti i da se na tapacirungu vrata pojavi buđ. Nije prijatno, ali ne treba paničiti zbog toga. Problem može biti rešen običnom vodom i krpom. Nakon čišćenja dobro osušite vozilo. Imajte na umu da neki osveživači prostora ili osveživači za tapacirung mogu samo pogoršati problem.

Vlagu u kolima ne treba zanemarivati. Ona je jedan od glavnih uzroka stvaranja mrlja na staklima i vetrobranima. Kada je sunčano ove mrlje mogu dovesti do efekta tzv. zaslepljivanja. Proverite da li na Vašem vozilu postoje potencijalni uzroci pojave vlage i otklonite ih na vreme. Ne zaboravite da je dobra vidljivost jednako bezbedna vožnja.

 

Ukoliko imate dodatna pitanja, možete se obratiti našim serviserima. Automarket centar obezbeđuje sve potrebne usluge za Vaš automobil na jednom mestu. Naš cilj je da individualnim pristupom i kvalitetnom i profesionalnom uslugom ostvarimo dugoročnu saradnju sa svojim klijentima. Svakodnevno se usavršavamo i pratimo sve novitete u auto industriji, kako bismo ispunili sva Vaša očekivanja.

 

Serviser Automarket centra

Dragoslav Kostic – Kole, serviser Automarket centra

 

Ostali Tekstovi

MENI