Kalaisanje oštećenih delova automobila - Automarket centar

Šta je u stvari “kalaisanje”?

Kalaisanje

Kada oštetimo automobil i nismo u mogućnosti da kupimo nov deo, često pribegavamo “najpovoljnijim” rešenjima. Kao što to obično biva, tek posle nekog vremena uvidimo da je to jeftinije na kraju ispalo skuplje.

Oštećeni delovi se mogu pre farbanja sanirati na različite načine. Jedan od načina je popunjavanje oštećenja kalajem ili rečeno majstorskim jezikom “kalaisanje”.

U čemu je razlika između tzv. “kalaisanja” i “gitovanja” koje se najčešće koristi?

Prvi postupak je kvalitetniji, drugi je jeftiniji.

Kalaisanje je postupak pripreme oštećenog/udarenog dela za farbanje. Ovo je najbolji način da se saniraju veća oštećenja. U suprotnom bi se morao naneti debeo sloj gita što nije dobro.

Gitovanje može biti odlično rešenje za manja oštećenja. Velika oštećenja je, međutim, bolje popuniti kalajem jer je otporan na vibracije, postojan i ne puca.

Izrada kalajem je skuplja od gitovanja i kreće se od 20 eura pa naviše u zavisnosti od oštećenja. Ipak, takvo rešenje je neuporedivo kvalitetnije i trajnije kada su u pitanju veća oštećenja. Za razliku od kalaja, ukoliko nanesete deblji sloja gita, može se desiti da će Vam kroz neki period biti potrebno ponovno farbanje. Zato je pravo pitanje da li ćete štedeći nekoliko hiljada dinara zaista proći jeftinije? A možda ćete tako sebe dovesti u situaciju da Vam je potrebno još jedno farbanje kroz neko vreme.

Vaš auto lakirer mora pogledati oštećenje i u skladu sa tim Vam predložiti najbolje rešenje.

Postupak “kalaisanja”

Kalaisanje

Oštećen deo

Kalaisanje

Nanošenje paste – podloge za kalaisanje

Kalaisanje

Deo nakon nanošenja i obrade kalaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalaj se isključivo nanosi na čist lim. Deformisan deo se mora dobro išmirglati i očistiti od farbe, tj. od prethodnog materijala. Kalaj se nanosi i oblikuje se, a zatim se preko njega nanosi tanak sloj gita. Posle toga se deo dalje priprema za farbanje.

Cena kalaisanja za prikazano oštećenje je 20 eura. Na tu cenu dodaju se ostali troškovi postupka pripreme i farbanja automobila.

Retki su majstori koji rade postupak tzv. “kalaisanja”. Zato smo posebno ponosni što Vam Automarket centar može ponuditi i ovu uslugu. Ukoliko ste u nedoumici da li na ovaj način možete popraviti oštećenje, posetite naš auto servis (Kumodraška 247b, Voždovac).

 

 

Ostali Tekstovi

MENI