Putujete autom u zimskim uslovima? Obratite pažnju na ovih 5 stvari!

Putujete autom u zimskim uslovima? Obratite pažnju na ovih 5 stvari!

Vreme je odmora i praznika, zimskog raspusta. Svi želimo da otputujemo negde. Ukoliko odlučimo da krenemo svojim automobilom, važno je da ne zaboravimo da putovanje u zimskim uslovima zahteva dodatne provere i opremu. Zato obratite pažnju na sledeće:

 1. Akumulator, alternator i alnaser

Potrebno je proveriti koliko je akumulator napunjen, koja mu je voltaža, odnosno, jačina. Potrebno je proveriti i da li je alternator u funkciji (da li doprema struju). Ukoliko nije u funkciji može doći do različitih neželjenih situacija.  Neke od njih su: neće raditi električni servo volan jer on koristi veliku količinu električne energije koju doprema alternator u akumulator, što dovodi do potpunog prestanka rada motora.

Takođe je potrebno proveriti ispravnost alnasera. U suprotnom se može desiti da Vam prilikom startovanja istroši svu struju iz akumulatora.

Preporučujem Vam da kod sebe imate i kablove za paljenje ili ručni akumulator (buster) ukoliko Vam se desi da auto neće da upali.

2. Gorivo

Ovo je takođe osetljiva tema u zimskim danima. Mnogi će reći da na tržištu postoji gorivo obogaćeno aditivima. To jeste tačno, ali taj aditiv nije dovoljan za Vaš auto. Zašto? U uslovima niskih temperatura gorivo se zagreva i onda preko preliva (povrata) vraća u rezervoar, gde se ponovo hladi i dolazi do kondenzacije, stvara se voda koja se onda sakuplja u donjem delu rezervoara. Zbog toga, dok je auto u mirovanju može doći do smrzavanja sakupljene vode u rezervoaru.

Savet: Nemojte dozvoliti da Vam auto ostane na rezervi ili, još bolje, uzmite aditiv protiv zamrzavanja (preporuka je Marly Fuel Dope – aditiv za dizele i benzince koji zaista štiti sistem za dovod goriva – dizne i pumpe). Obevezno promenite filter goriva pre zimskog perioda.

3. Antifriz 

On štiti motor Vašeg automobila od zamrzavanja i korozije delova motora. Postoje dve vrste antifirza: plavi (G11) i crveni (G12). Ta dva antifriza ne treba mešati jedan sa drugim, pošto u protivnom može doći do stvaranja pene. To onda dovodi do pojave vazdušnog čepa u sistemu za grejanje, što može uzrokovati gubljenje grejanja ili pregrevanje motora. Ukoliko niste sigurni najbolje je da se obratite svom izabranom serviseru. Takođe postoje i aditivi za antifriz. Moja preporuka su:

  • Marly HD Hydro Protect – aditiv za hladnjake. Baziran je na stabilnom koloidalnom grafitu u vodi, što štiti motor i pumpu za vodu.
  • Marly HS Hydro Stop – aditiv za hladnjake sa dodatkom stabilnog grafita za sprečavanje curenja tečnosti iz sistema.

4. Zimske gume

Svakako da bez zimskih guma ne treba kretati na put u ovom periodu. One su drugačijeg sastava u odnosu na letnje. U njima ima više gume nego kaučuka, odnosno, plastike jer guma bolje podnosi niske temperature. O ovoj temi možete pročitati više u tekstu: Zašto su zimske gume neophodne.

5. Dodatna zimska oprema

Ukoliko ste se uputili na planinu potrebno je imati i dodatnu opremu – lance za sneg ili tzv „čarape“ – novina na našem tržištu. Dodatnu opremu je potrebno uzimati prema broju Vaših guma. U protivnom može doći do oštećenja vozila. Na primer: neodgovarajući lanci mogu oštetiti limariju – krilo ili podkrilo, mogu otkinuti ABS kabl ili crevo kočnica ili se zamotati oko poluosovine i napraviti veliku štetu itd.

 

Ukoliko su Vam potrebni dodatni saveti možete nas kontaktirati telefonom ili posetiti naš auto servis na Voždovcu, ulica Kumodraška 247.

Automarket centar obezbeđuje sve potrebne usluge za Vaš automobil na jednom mestu. Naš cilj je da individualnim pristupom i kvalitetnom i profesionalnom uslugom ostvarimo dugoročnu saradnju sa svojim klijentima. Svakodnevno se usavršavamo i pratimo sve novitete u auto industriji, kako bismo ispunili sva Vaša očekivanja.

 

Serviser Automarket centra

Dragoslav Kostic – Kole, serviser Automarket centra

 

Ostali Tekstovi

MENI