Šta je kvalitetno farbanje automobila? - Automarket Centar

Šta je kvalitetno farbanje automobila?

Farbanje automobila

 

Kvalitetno farbanje automobila je veoma kompleksan proces, a sam nivo kvaliteta zavisi od niza faktora. Kada biramo auto lakirera, odnosno, servis u kome ćemo farbati auto, potrebno je proveriti nekoliko stvari. Informišite se sa kakvim materijalima se radi proces pripreme i lakiranja, da li su auto lakireri iskusni i poznaju tehnike, da li servis poseduje profesionalnu lakirersku komoru i da li koristi savremene tehnologije. Da bi se postupak farbanja auta zaista uradio kvalitetno potrebno je da budu ispunjeni svi ovi uslovi.

Posledice lošeg farbanja automobila

Ukoliko se ovaj proces od početka do kraja ne uradi pravilno, može doći do niza komplikacija. Može se dogoditi da Vam se lak ljušti. Uzrok toga može biti npr. neiskustvo/neznanje auto lakirera ili npr. mešanje materijala različitih proizvođača, koji se hemijski ne podnose. Npr. lak jednog proizvođača, učvršćivač drugog, a razređivač trećeg. To se često radi kada se štedi na materijalima i koriste se ostaci materijala od prethodnih farbanja.

Ukoliko želite da sanirate ljuštenje laka mora se skinuti sloj laka, a potom i boja i ostali nanosi ispod nje. Zatim se ponavlja celokupan proces pripreme i farbanja.

Ukoliko se process farbanja ne obavlja adekvatno može doći i do odvajanja boje od podloge. To se može dogoditi kada se previše zagladi podloga korišćenjem neadekvatnih granulacija šmirgle. Tada farba nema za šta da se “hvata”.

Može doći i do gubitka sjaja usled preteranog razređivanja laka da bi se uštedelo na potrebnoj količini ili usled korišćenja razređivača koji nije propisan za tu vrstu laka. Postoje i lakovi koji se uopšte ne razređuju.

Jačina pritiska vazduha u pištolju ili nedovoljna količina nanetog materijala mogu prouzrokovati različite nijanse boja između delova automobila koji se farbaju.

I tako dalje – o primerima lošeg farbanja moglo bi se pisati još dugo. Zato pažljivo razmislite kome ćete poveriti svoj automobil i da li cena treba da bude jedini kriterijum. U suprotnom Vam se može desiti da ćete morati da ponovite postupak farbanja.

Ukoliko imate pitanja ili nedoumice vezane za farbarko-lakirerske radove možete nas pozvati telefonom ili posetiti naš auto servis na Voždovcu. Najsavremenija oprema i iskusni serviseri, obučeni u Švajcarskoj, omogućili su nam da se posebno specijalizujemo u oblasti farbarsko – lakirerskih radova i našu uslugu dovedemo do savršenstva.

Automarket centar obezbeđuje sve potrebne usluge za Vaš automobil na jednom mestu. Naš cilj je da individualnim pristupom i kvalitetnom i profesionalnom uslugom ostvarimo dugoročnu saradnju sa svojim klijentima. Svakodnevno se usavršavamo i pratimo sve novitete u auto industriji, kako bismo ispunili sva Vaša očekivanja.

 

Ostali Tekstovi

MENI