Pažnja! Kada ste poslednji put menjali kočionu tečnost?

Pažnja! Kada ste poslednji put zamenili kočionu tečnost?

Zamena kočione tečnosti

Zašto je kočionu tečnost neophodno menjati na svake dve godine?

 

Kočiona tečnost, koja se često naziva i ulje za kočnice ili ATE ulje veoma je važan element kočionog sistema. Uprkos tome, često se zanemaruje. Malobrojni su vozači, ali i serviseri koji proveravaju starost kočione tečnosti, a posledice mogu biti zaista mnogobrojne i opasne. Zamena kocione tecnosti

Glavna karakteristika ove tečnosti je stišljivost. To znači njeno ravnomerno raspoređivanje na cilindre, što direktno utiče na performanse kočenja. Kada izgubi stišljivost može doći do niza problema. Kako se to dešava? Mana kočione tečnosti je što na sebe prihvata vlagu (vodu) zbog kondenzacije koja nastaje usled zagrevanja, a potom hlađenja. Tako dolazi do oštećenja gumica u cilindrima i hvata se korozija na klipove cilindara. Sve to dovodi do propadanja kočnica, a može dovesti i do pucanja creva, odnosno, otkazivanja kočnica. Opasnost je posebno izražena tokom leta. Kada na visokim temperaturama kočiona tečnost nema dovoljnu stišljivost dolazi do kuvanja unutar kočionog sistema. Ukoliko Vam automobil kasno zakoči ili propadne pedala, setite se da upravo ovo može biti uzrok!

 

Kako da znate da kočiona tečnost ne obavlja svoju funkciju?

Zamena kocione tecnosti

Boja kočione tečnosti koju bi trebalo zameniti

Zamena kocione tecnosti

Boja nove kočione tečnosti

Proveru možete izvršiti i  samostalno. Odvrnite čep kočione tečnosti i proverite da li je tečnost tamna ili crna. Ukoliko jeste, to znači da je već sagorela, nije stišljiva i samim tim ne obavlja svoju funkciju. U tom slučaju odmah je zamenite. Može da se desi da kuva ili, što je još gore, da Vam ošteti cilindre kočnica i ABS.

 

 

 

Ovde su pobrojani samo neki od problema koje stara kočiona tečnost može izazvati. Takođe se mogu se javiti i mnogi prateći problemi koji na prvi pogled nemaju veze sa ovim. Obično se prvo pomisli da su u pitanju mehanički kvarovi. Ipak, na kraju se često pokaže da je uzrok kočiona tečnost.

 

Posledice neredovnog menjanja kočione tečnosti mogu biti opasne po život!!! Složićete se da nekoliko hiljada dinara na svake 2 godine nije vredno rizika! Zato proverite sa svojim serviserom da li je i kada to urađeno na Vašem automobilu.

 

Serviser Automarket centra

Dragoslav Kostić – Kole, serviser Automarket centra

Ostali Tekstovi

MENI